Incinta de pescuit a Complexului Delta Paradis este Incinta Amenajării Piscicole Dunavăț 1 (supranumită „Regina Știucilor” datorită renumelui său în pescuitul la știucă) cu o suprafață totală de 1.505 ha și bălți destinate în principal pescuitului sportiv de răpitor – știucă, dar și de crap, somn, biban, caras sau roșioară. Incinta cuprinde bazinele: Cormoran, Albatros, Pelican, Lebăda, Lișița, Țigănuș și Gemenii.
Se poate pescui de pe dig sau puteți închiria o barcă (la rame sau cu motor) pentru a pescui în incintă. Având în vedere apropierea de Murighiol sau Dunavăț, pescarii pot pescui și cu bărcile proprii.
Ofertele pentru pescari sunt de tip Pensiune și Pensiune completă, incluzând cazare, mic dejun, taxă închiriat barcă pentru pescuit, taxă pescuit sportiv în Incinta Dunavăț 1 și mese.
Perioada de pescuit: În afara perioadei de prohibiție, care începe pe 1 februarie și ține aproximativ 2 luni, știuca se pescuiește tot timpul anului. Există însă perioade când este mai greu de găsit: de exemplu primăvara, când sunt atinse cotele de inundație și peștii pătrund pe suprafețele mlăștinoase, știuca urmărindu-i în aceste locuri. În lunile de vară, din cauza vegetației și a bogăției puietului, știuca nu prea este atrasă de lingurițe: se prind în special mârlițe. În schimb toamna, când puietul se retrage la iernat și brădișul a căzut pe fundul apei, se prind exemplarele mari. Perioada optimă pentru pescuitul știucii este luna octombrie.
ȘTIUCA (Esox lucius)
Răpitorul numărul unu din Delta Dunării, știuca își pândește nemișcată prada care se apropie, pentru ca în momentul oportun să atace fulgerător. Corpul fusiform este perfect adaptat pentru un demaraj fulgerător, care se dovedește de prea multe ori mortal. Știuca are o dezvoltare rapidă, atingând în numai trei săptămâni 15 mm, iar maturitatea sexuala la vârsta de 3 ani, când are aproximativ 700-800 de grame, și poate ajunge la exemplare de peste 20 de kg (cea mai mare știucă prinsă în Delta Dunării avea 16 kg). Perioada de reproducere a știucii are loc după topirea ghețurilor, adică în februarie-martie. Temperatura optimă de hrănire pentru știucă este de 17-18°C. Dimensiunea minimă a știucii care poate fi reținută este de 40 de cm.
Preferă apele liniștite, limpezi cu fundul curat, în care abundă pești mici. Locurile preferate de ea sunt acelea din care poate porni o ambuscadă, ele fiind în general în apropierea unui perete de stuf sau pâlc de papură, printre nuferi sau vegetații plutitoare, lângă o masă de ierburi submerse, rădăcini de copaci etc. Se hrănește cu orice vietate acvatică ce îi intră în gură de la insecte la pești și chiar proprii pui.
Prezintă un corp alungit, ușor turtit lateral, capul lunguieț ca un cioc de rață, gura largă, dinți puternici și ascuțiți. Culoarea spatelui variază de la gri-verzui la galben, la negru sau cafeniu. Flancurile sunt marmorate cu pete maronii, oliv sau negricioase. Burta este gălbuie sau albicioasă.
Caracteristici principale:
Lungime: 40 – 50 cm (excepțional 1,5 – 1,8 m)
Greutate: 1 – 1,8 kg (excepțional 20 – 22 kg).
Durata de viață: 15 – 20 de ani
Cum pescuim știuca?
Știuca – dacă te întreabă cineva sinonimul cuvântului știucă ar trebui să răspunzi, Delta, e normal până la urmă, acolo este paradisul, locul unde se împlinesc vise pline de metale strălucitoare și guri imense pline de dinți pe măsura dinozaurilor. DA, avem în față un dinozaur, un animal care a reușit să supraviețuiască atâta amar de vreme. Așa că măcar pentru atâta lucru să îi arătăm respectul pe care îl merită.
Este bine știut că dacă mergi “la știucă” îți trebuie: una bucată barcă plus om care să cunoască desișurile canalelor și japselor foarte înșelătoare și pline de surprize. Abia după asta ai nevoie de una bucată trusă plină cu tot felul de fierătanii care mai de care mai atrăgătoare.
Alegerea lingurii poate fi cea mai dificila etapă, așa că vă dau un sfat simplu, nu vă luați după nimeni. Mergeți întotdeauna pe mâna dumneavoastră, încredeți-vă în instinctul vostru de pescar. Și în al doilea rând, alegeți-o pe aceea cu care ați avut cele mai multe capturi. Aceea este cea mai bună pentru dumneavoastră!
Tehnici şi momeli folosite la pescuitul sportiv de știucă
În Delta Dunării cea mai eficientă momeală și cea mai des folosită la pescuitul de știucă este lingurița oscilantă. Rezultate bune se obțin cu woblerele și lingurițele rotative. O momeală recomandată în momentele de apatie ale știucii, atunci când nu mușcă la lingură este peștele viu.